• Hoefverzorging

  Zoals we weten is hoefverzorging belangrijk!

  De basis is voldoende beweging, een schone stal en een regelmatige blik op de hoeven d.m.v. het uitkrabben van de hoeven en gemiddeld om de 8 weken de hoefsmid laten komen.

  De hoefsmid zorgt dat de hoeven in balans blijven of worden, door deze te bekappen en eventueel te beslaan.

  Bekappen →  De teen wordt ingekort. Met andere woorden de “nagels” worden geknipt. Eventuele correcties worden toegepast. Hoewel rechte voet- en beenassen worden nagestreefd, moet toch bij elk paard worden beoordeeld wat de beste stand van de hoef en het been is voor dat individuele paard.

  Bijvoorbeeld:

  Oude paarden die hun hele leven al een flinke franse stand hebben ( de tenen wijzen naar buiten ), kun je niet rechtzetten. Wanneer men dit wel zou willen kan dit naar kreupelheden leiden. Hoe graag we met een keurend oog de ideale hoef- en/of beenstand zien, moeten we ons afvragen of dit in het belang van het paard is.

  Tijdens het bewegen is het de kunst om het verloop van het beenwerk tijdens de inspanning van de beweging en het landen te bekijken en te visualiseren in lijnen en punten. Wanneer de beweging van het beenwerk gelijkmatig verloopt tijdens de afzet zowel links als rechts zowel binnen- als buitenkant ten aanzien van de massa boven het beenwerk met een vlakke landing hebben we een ideaal paard volgens het boekje.

  Daarom kijk ik graag naar de beweging van het paard. Vaak verklappen de hoeven al een hoop door de slijtageplekken of de vorm van de hoeven.

  Beslag → Dit houdt in dat het paard wordt voorzien van ijzers. Het paard wordt op ijzers gezet voor het voorkomen van een te sterke (ongelijkmatige) slijtage van de hoef of voor het corrigeren van stand en/of gangen.