• Hoefbevangenheid

  Hoefbevangenheid is een hoeflederhuidontsteking.

  Hoefbevangenheid wordt veroorzaakt door een toxische reactie in het lichaam. Vaak wordt deze aandoening veroorzaakt door overvoeding.

  HBpony
  Maar dit kan ook ontstaan door:

  • een andere ernstige ziekte
  • stress
  • medicijnen
  • bij het niet of te laat afkomen van de nageboorte na het veulenen

  De toxische reactie veroorzaakt afvalstoffen die mee vervoert worden in het bloed en blijven “hangen” in de hoeven. Hierdoor ontstaat er een ontsteking in de hoeflederhuid.

  HBuitleg1HBonderzijde

  De ontsteking drukt tegen de hoefwand en het hoefbeen aan. De hoef voelt ook warm aan. Dit is een zeer pijnlijke kwestie! Als de ontsteking zo heftig is kan zelfs het hoefbeen kantelen door het loslaten van de wandlederhuid en de hoornwandplaatjes en een “sinker” veroorzaken. Daarbij werken de pezen ook niet mee aan herstel, aangezien de strekpees het niet zal winnen van de diepe buigpees. De strekpees zit vast aan de bovenkant en voorkant van het hoefbeen en de diepe buigpees aan de onder- achterkant van het hoefbeen.

  HBuitleg

  Met een sinker bedoelen we dat het hoefbeen door de zool van de hoef heen komt. De enige manier om dit probleem op te lossen is grondig de oorzaak aanpakken. De toxische reactie zal opgeheven moeten worden.

  Verder kan de hoefsmid helpen met de pijn te verlichten. Bij een acute hoefbevangenheid worden de hoeven extreem plat gezet. Alles op de verzenen wordt ingekort zover het mogelijk is, zodat de punt van het hoefbeen zo min mogelijk belast wordt. Wanneer de acute hoefbevangenheid onder begeleiding van een dierenarts en medicatie verzacht worden, zal de hoefsmid een speciaal beslag kunnen leggen voor het stimuleren van de genezing en ontlasten van de pijn.

  Het beslag wat veel gebruikt wordt bij een (acuut) hoefbevangen paard is een “openteenijzer”. Het idee hiervan is het toongedeelte zo min mogelijk druk te geven. De hoefwand op ‘t toongedeelte kan dun gemaakt worden tot aan de witte lijn zodat het ontstekingsvocht, die pijnlijke druk veroorzaakt, uit de hoef kan. Samen met een dierenarts is het bespreekbaar om te kijken wat nodig is. Bij verdenking van een aankomende sinker (ook te bekijken met een röntgenfoto) is een openteenijzer met een zool en opvulmiddel raadzaam om gelijkmatige tegendruk te geven.

   

  LET OP!

  DOOR OVERVOEDING TE VOORKOMEN KAN DIT PROBLEEM BIJ DE MEESTE VOORKOMEN WORDEN!

  Dus pas op met voeren met name de sobere rassen zijn er vatbaarder voor!

  Doe uw paard dit leed niet aan, dit is een zeer pijnlijke ziekte!