• Rotstraal

  Rotstraal

  Een voorbeeld van rotstraal

  Rotstraal is een bacteriële infectie in de straalgroeves van de hoef. Bij rotstraal degenereert de straal waarbij een grijs, stinkend vocht wordt gevormd. Het aangetaste hoorn wordt zwart en zacht. Het komt met name voor in de middelste straalgroeves. Bacteriën ontwikkelen zich op zijn best bij vochtige zuurstofvrije omstandigheden. Rotstraal is een vervelende aandoening, maar behandelbaar.

  • Een schone stal om mee te beginnen. Een paard in een vieze stal en met name de urine is oorzaak nummer 1.
  • Schoon houden van de straal. Dagelijkse controle!
  • Behandelen met betadineshampoo en een harde borstel goed uitschrobben zodat alle vuiligheden verwijderd worden. Let wel op:  shampoo goed uitwassen. Daarna de straal goed droog maken. Betadine droogt uit en ontsmet.
  • Daarna kun je de straal nog insmeren met egyptische zalf. Maar let hier ook op dat je dit er niet te dik opsmeert, want dan sluit je de straal af van zuurstof.

  En dan komt de hoefsmid  om de hoek kijken, want die moet er voor zorgen dat alle aangetaste en losse straaldeeltjes weg gesneden worden. Zo kan de straal beter ademen en minder vuil ophopen, dus maken de bacteriën nog minder kans om te overleven.